Kadastro Bilgisi

ders için kaynak…

Kadastro Bilgisi Ders Notlari

Posted by kadastro 29 Ekim, 2008

Kadastro – Kadastronun Kullanım Alanları

Kadastro, toprakla ilgili her türlü finans ve projeye altlık teşkil eder. Türkiye’deki kadastro çalışmaları yasal bir dayanağa göre yapılır. Ders ona göre anlatılacak ki bu dayanak 3402 sayılı Kadastro Kanunu‘dur.  Bu kanunun ilk birkaç maddesi bizi ilgilendiriyor.

1.Amaç: Kadastroyu tanımlayan madde diyor ki taşınmazların sınırlarını arazide öç, bunları harita (plan) üzerinde çiz ve Türk Medeni Kanunu’n öngördüğü Tapu Sicili‘ni oluştur.

Türkiye kadastrosunun kadastro olabilmesi için, yaptığımız işlemlerin (öçüm, çizim) tapu siciline tescil edilmesi gerekir. Tescil edilmezse yapılan işin hukuksal bir değeri yoktur.

Bu da gösterir ki Türkiye Kadastrosu bir Hukuk Kadastrosu (iyelik, mülkiyet kadastrosu)’dur.

Bu kanun üç sene önce değişikliğe uğradı ve oluşan 5304 sayılı kadastro kanununa yeni bir madde eklendi: “Türkiye Kadastrosu mekansal bilgi sistemlerine altlık oluşturur.

Ama uygulamada böyle değil. Mekansal bilgi sistemi, denince bulunduğumuz mekanın en alt birimi parsele ait her türlü verinin olduğu bir bilgi sistemi akla gelir. Yani, sizin parsele ait her türlü veriyi (sayısal veri, sözel veri, grafik verileri) sorgulayabilir durumda olmanız gerekir. Peki, Türkiye Kadastrosu mekana yönelik her türlü veriyi üretiyor mu, hayır!

Türkiye Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından yapılan Türkiye Kadastrosu, iki tane müdürlük tarafından işlemler gerçekleştirilir. Bunlar Kadastro Müdürlükleri ve Tapu Sicil Müd’leridir.

Kadastro Müdürlükleri grafik veriler üretir.

Tapu Sicil Müdürlükleri öznitelik verileri (taşınmaz kime ait, hangi haklarla, kaç m2) üretir.

Bu birimler parsele ait her türlü veriyi oluşturamazlar. Örneğin, parselin değeri? nedir. Bu yüzden de Türkiye Kadastrosu, Mekansal Bilgi Sistemlerine altlık teşkil etmez.

Bir projenin uygulanması için taşınmazın değeri gerekir. Tapu Sicil Müd’lerinde alım-satım verisi vardır ama gerçekle alakası yoktur. Taşınmazın değeri başka yoldan bulunur. Mekansal bilgi sistemi için gereken toprağın niteliği ile ilgili veriler (toprağın cinsi, kimyasal-biyolojik özellikleri) Tarım İl Müdürlüklerinden ve belebiyelerden edinilebilir.

Özet: Türkiye’de 3402 sayılı Kadastro Kanunu ve bu kanunda yapılan değişiklik sonucunda ortaya çıkan bir amaç maddesi var. Bir kadastro tanımı var. Ve bu kadastro sonucunda kimin?, nerede?, hangi koşullarda (haklarda)? taşınmazı var sorularına yanıt alınabiliyor. Türkiye Kadastrosu şu anki koşullarda Mekansal Bilgi Sistemlerine altlık teşkil etmiyor.

Bu notlar 2007-2008 yılı Y.T.Ü. Doç. Dr.Hülya Demir’in Kadastro Bilgisi dersinde yazılmış ilk haftanın notlarıdır.

2 Yanıt to “Kadastro Bilgisi Ders Notlari”

  1. Namık Kutlu said

    Selamlar Hülya hanım,öncelikle kadastro bilgisiyle ilgili hazırlamış olduğunuz ders notları için teşekkürlerimi arz ediyorum. Kadastro bilgisi ders notlarının tümünü email adresime gönderirseniz çok sevineceğim. Şimdiden başarılarınızın devamını dilerim. Öğr. Gör. Namık KUTLU

  2. kadastro said

    Kadastro dersinde yazılmış notlardır, diye bitirmişim yazıyı. Sanırım bi aceleyle okudunuz. Ben bu dersi alan bir öğrenciyim, hafta hafta notları bu siteye yazmak niyetindeyim. Ancak dönem bitiminde notları tamamlayabilirim. Bu konuda ilgiliyseniz daha özenerek yazmayı denerim. Size de başarılar…

Yorum bırakın